Interne link en linkbuilding


vrijdag 19 augustus 2016

Het is simpeler dan het lijkt. Waarom?

Zelfs de navigatie (knoppen) van je website zijn interne links. Maar alleen daarmee doe je niet aan linkbuilding.

Waarvoor zorgt een interne link?

 • Bereik van een pagina. Dat lijkt voor de hand liggend, maar dat is het niet.
  Op het internet zwerven miljoenen pagina’s die nooit bereikt worden. Ooit heeft men een pagina over een onderwerp geplaatst. Echter, de pagina met de verwijzende link is gewijzigd en de link is daardoor verdwenen. De pagina is blijven staan en zal hooguit nog bereikt worden via een rechtstreekse zoekopdracht.
  Vervelend want veelal werken de links en knoppen op deze pagina niet meer naar behoren en geven ze bij klikken alleen nog de bekende foutpagina’s. Check dus regelmatig op je server of er nog “dode” links zijn.
  Dit kan vaak eenvoudig door het maken van een nieuwe sitemap. Goede programma’s zullen de kapotte links direct ontdekken. Een voorbeeld daarvan is xml-sitemaps.com, maar ook het Google webmaster hulpprogramma ziet ze.
 • Een interne link associeert met de pagina waar naar toe gelinkt wordt. Zoals hierboven link je met een duidelijke tekst. Google webmaster hulpprogramma linkt naar de juiste pagina die gaat over dit onderwerp. Dus vooral geen “klik hier”. Vermijd ook de volledige url te plaatsen. Gewoon netjes linken met duidelijke woorden(combinaties). Het voorbeeld dat ik hier geef is natuurlijk een externe link, maar het gaat maar om het idee.

Zorg verder voor:

 • Linken die verwijzen naar relevante inhoud. Dus niet het woord “autoband” gaan linken naar een pagina over een nieuwe auto. Dat mag duidelijk zijn.
 • Bedenk dat een link gezien wordt. Bij een eerste bezoek aan een pagina wordt meestal de pagina gescand. Bij het scannen worden vooral dik gedrukte, onderstreepte en gelinkte woorden en zinnen gelezen. Houd daar rekening mee bij het opstellen van je teksten.

Hoe kan je er voor zorgen dat een pagina op je website extra “gewicht” krijgt?

Pagina’s die belangrijk zijn voor zoekmachine optimalisatie wil je extra laten opvallen. Daarvoor is intern linken bijzonder geschikt. Hoe vaker een link verwijst naar een pagina des te meer “gewicht” zal de pagina krijgen voor de zoekmachines. Vandaar ook dat je “homepagina” het meeste “natuurlijke” gewicht heeft. Vaak heeft de website een homeknop, maar tegenwoordig wordt ook het beeldmerk of zelfs de gehele header naar de homepagina gelinkt. Wil je dus dat een andere pagina de overhand gaat krijgen, link dan veelvuldig vanaf andere pagina’s naar de desbetreffende pagina. Op die manier krijg je perfecte “landingspagina’s”.

Waar plaats ik een interne link?

 • In de navigatie van de website (natuurlijk)
 • In de content (teksten van de pagina)
 • In de titels (net als in deze weblog)
 • In de voetteksten (denk aan: copyrights, disclaimer, enz)
 • In subnavigatie, zoals op deze pagina rechts
 • In de Tag cloud, zoals rechts op de pagina

Tenslotte

Wees correct met het plaatsen van interne linkjes. Ook hier; overdaad schaadt! Een pagina die wemelt van de linkjes ziet er natuurlijk niet uit!


Reacties


Voeg een reactie toe op dit bericht.
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina